4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Κώστας Καββαθάς

Mε τον ήλιο τα βγάζουν, με τον ήλιο τα μπάζουν... Tι έχουν τα έρημα και ψοφάνε;
TO ENA META το άλλο, τα μεγάλα εργοστάσια παραγωγής αυτοκινήτων της Δυτικής Γερμανίας, σταματούσαν τις γραμμές παραγωγής, έκλειναν τις γραμμές παραγωγής, έκλειναν τις πύλες τους κι έστελναν τους υπαλλήλους γραφείου σε αναγκαστική άδεια, που κανείς τους δεν ήξερε πότε θα τελειώσει.
H μεγάλη απεργία των Γερμανών εργατών μετάλλου, που ζητούσαν και ίσως ακόμα να ζητούν - εβδομάδα 35 ωρών οδήγησε τη μέχρι εκείνη την ημέρα πανίσχυρη αυτοκινητοβιομηχανία στα γόνατά της, επιφέροντας τεράστιες απώλειες σε χρήμα και αγορές, αντιστρέφοντας το ρυθμό ανάπτυξης της πιο ισχυρής ευρωπαϊκής χώρας, προσφέροντας ένα αναπάντεχο δώρο στην ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία, που τρεις ημέρες μετά την έναρξη της απεργίας της IG METAL... α ύ ξ η σ ε την παραγωγή της κατά... 30%.
Aκόμα και οι πλέον ήρεμοι και αντικειμενικοί παρατηρητές των ευρωπαϊκών πραγμάτων δεν έχουν καταλάβει τι ακριβώς σημαίνει αυτή η απαίτηση για «εβδομάδα 35 ωρών» σε μια χώρα, που μέχρι πρόσφατα, υποσχόταν ν’ αποτελέσει τον κυματοθραύστη πάνω στον οποίο θα σταματούσε η «Iαπωνική Eισβολή» στην EOK και θα ’δινε το παράδειγμα που θ’ ακολουθούσαν οι βιομηχανίες των άλλων χωρών-μελών.
Mερικοί μιλάνε για «ιστορικό λάθος» της ηγεσίας του συνδικάτου των εργατών μεταλλουργίας, που μπορεί να φέρει στους εργαζόμενους περισσότερα δεινά απ’ ό,τι κατακτήσεις.
¶λλοι λένε, ότι η απαίτηση για την εβδομάδα των 35 ωρών δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια διέξοδος στο πρόβλημα της ανεργίας, που εμφανίζεται πάντα εντονότερο σε εποχές μεγάλων οικονομικών και κοινωνικών μεταβολών (η δυτική Eυρώπη περνάει τώρα από τη βιομηχανική στη μετα-βιομηχανική εποχή).
H εβδομάδα των 35 ωρών, λένε θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας με αποτέλεσμα να μειωθεί η ανεργία.
H απάντηση στο ερώτημα χάνεται κάπου ανάμεσα στη φορτισμένη από την ένταση των διαπραγματεύσεων ατμόσφαιρα και στην... περίεργη στάση που τηρεί η Oμοσπονδιακή Kυβέρνηση!
H Bόνη παρακολουθεί με... απάθεια την υπόθεση, παρόλο που η απεργία απειλεί να τινάξει στον αέρα τις προσπάθειες των προηγούμενων ετών. Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι οι δημοσιογράφοι, που σε ιδιωτικές συζητήσεις, ισχυρίζονται ότι η Oμοσπονδιακή κυβέρνηση θ έ λ ε ι να επιβραδύνει τη «μηχανή» της δυτικογερμανικής οικονομίας προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες που θα επιτρέψουν να τεθούν οι βάσεις για μια νέα, περισσότερο συντονισμένη και αποδοτική προσπάθεια.
Oι παρατηρητές αυτοί φέρνουν σαν παράδειγμα τη γειτονική Iταλία, που ενώ το 1978-79 είχε κυριολεκτικά «χτυπήσει στο βυθό» κατάφερε, αφού πρώτα πέρασε μέσα απ’ το «καθαρτήριο» της εργατικής και κοινωνικής αναταραχής, να «ξαναβρεί τον εαυτό» της και ν’ αποτελεί σήμερα, την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στη δυτική Eυρώπη.
Σύμφωνα με τους μετριότερους υπολογισμούς η απεργία των εργατών μεταλλουργίας μείωσε την παραγωγή της αυτοκινητοβιομηχανίας κατά 5% και έφτασε στο σημείο να μειώσει και το ακαθάριστο εθνικό προϊόν κατά 0,5 τοις εκατό οδηγώντας ουσιαστικά τη δυτικογερμανική οικονομία σε ύφεση για πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια.
Όμως, οι δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες απεργίες αυτής της μορφής δεν επηρεάζουν αρνητικά μ ό ν ο τη βιομηχανία αυτοκινήτου και το ισοζύγιο πληρωμών της Δυτικής Γερμανίας (η βιομηχανία αυτοκινήτου είναι η π ρ ώ τ η εξαγωγική βιομηχανία της χώρας), αλλά επηρεάζουν και την οικονομική κατάσταση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες λειτουργούν εργοστάσια που παράγουν αυτοκίνητα με εξαρτήματα που κατασκευάζονται στη Δυτική Γερμανία.
Mετά το κλείσιμο των γραμμών παραγωγής της Φορντ και της Όπελ μικρά και μεγάλα εργοστάσια από τη Bρετανία μέχρι την Iσπανία και από την Iρλανδία μέχρι την Eλλάδα (;) άρχισαν να νιώθουν το «δάγκωμα» καθώς κι αυτά με τη σειρά τους αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο της διακοπής της παραγωγής και της αποστολής του προσωπικού τους σε αναγκαστικές άδειες.
Tι θα γίνει λοιπόν αν μια παρόμοια διεκδίκηση συνεχιστεί για ένα δυο μήνες;
Oι αντικειμενικοί παρατηρητές, οι άνθρωποι που πιστεύουν στην ανάγκη -και στο όραμα αν θέλετε- μιας ισχυρής, ενωμένης Eυρώπης, εκείνοι που δε θέλουν το αμερικανικό, και το ιαπωνικό κεφάλαιο να επιβάλλει τους όρους του στην πιο όμορφη ήπειρο της Γης, ανησυχούν πραγματικά για τις εξελίξεις. Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που έγραψαν, ότι πράξεις σαν αυτή δεν αποκλείεται να έχουν βαθύτερες αιτίες και κίνητρα, που είναι ίσως συνδεδεμένα με την προσπάθεια του αμερικανικού κεφαλαίου να «γονατίσει» μια Eυρώπη που αναπτύσσεται με ταχύτατο ρυθμό!
Tι καλύτερο και μεγαλύτερο δώρο θα μπορούσε να περιμένει η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία από μια διαλυμένη ε υ ρ ω π α ϊ κ ή βιομηχανία;
Tι μεγαλύτερη ευκαιρία θα μπορούσαν να περιμένουν οι βιομηχανίες των χωρών του «τρίτου κόσμου», αλλά και του λεγόμενου «ανατολικού μπλοκ» από την ευκαιρία που παρουσιάζεται με ό λ α τα ευρωπαϊκά εργοστάσια ακινητοποιημένα;
Aν η απεργία κρατήσει δυο τρεις μήνες, έλεγε ένας Iταλός συνάδελφος πρόσφατα, οι Γερμανοί θα πρέπει σύντομα να μάθουν να μιλάνε... ιαπωνικά μια και οι μεγάλες ιαπωνικές τράπεζες θα τη «βοηθήσουν» -σε στενή συνεργασία με τις αμερικανικές βέβαια- την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία να (ξανά) σταθεί στα πόδια της.
Tι σημαίνουν όλα αυτά, ίσως αναρωτηθεί κάποιος. Ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να προσπαθούν για λιγότερες ώρες εργασίας και περισσότερο ελεύθερο χρόνο;
Στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχουν ξεκαθαρισμένες απαντήσεις, ούτε απαντήσεις κλισέ.
Tα πάντα εξαρτώνται από τους παράγοντες που επηρεάζουν την οικονομική, κοινωνική κατάσταση σε μια χώρα.
Mπορεί, η Δυτική Γερμανία με την «υπέρθερμη» οικονομία της, να μπορεί να υιοθετήσει την εβδομάδα όχι των 35 ωρών, αλλά ακόμα και των... 25 ή και των 15! Δεν αποκλείεται η χώρα αυτή να είναι τόσο πλούσια ώστε να μπορεί να πληρώνει τους πολίτες της για να κάθονται.
Όμως τι γίνεται με άλλες χώρες; Xώρες σαν τη δική μας π.χ. που είναι σχεδόν καθολικά εξαρτημένες από τις βιομηχανικά προηγμένες χώρες του εξωτερικού... Tι θα πρέπει να κάνουν οι π ο λ ί τ ε ς μιας τέτοιας χώρας; Nα απαιτήσουν -σωστά- να εργαστούν λιγότερο ή μήπως να απαιτήσουν να εργαστούν... περισσότερο προκειμένου να θέσουν τις, έστω και μικρές, βάσεις μιας π ρ α γ μ α τ ι κ ή ς εθνικής ανεξαρτησίας;
Ξέρουμε, ότι η παραπάνω πρόταση εκτός από πέρα για πέρα... ρομαντική μπορεί να παρεξηγηθεί από τη μεγάλη συνομοταξία των ρομπότ αλλά, πέστε μου γιατί δεν είναι εθνικά συμφέρον και ηθικά τίμιο να αποφασίσουν μ ό ν ο ι τους και εντελώς συνειδητά οι πολίτες (σε αντίθεση με τους υπήκοους, που τους α ν α γ κ ά ζ ο υ ν να κάνουν διάφορα πράγματα οι φωτισμένοι σωτήρες τους) να εργαστούν, για ένα ή δυο χρόνια π.χ., περισσότερο απ’ ότι «λέει ο νόμος»;
Tι είναι αυτό που δικαιολογεί την πλήρη υποταγή της οικονομίας μιας χώρας στους... Iάπωνες π.χ. (ή τους Aμερικανούς ή τους Σοβιετικούς, δεν έχει σημασία) μέσα από διαδικασίες που, ενώ σε πρώτη άποψη φαίνονται ότι είναι υπέρ των συμφερόντων του λαού, κάτω από προσεκτική και ήρεμη ανάλυση αποδεικνύεται ότί είναι σαφώς αντίθετες!
Θα ήταν ενδιαφέρον να βλέπαμε τι θα γινόταν αν, οι πολίτες της Eλλάδας ή της Γαλλίας, της Γερμανίας ή της Tουρκίας αποφάσιζαν να εργαστούν -και ν’ αποδώσουν- με τον τρόπο που εργάζονται και αποδίδουν π.χ. οι... Iάπωνες.
Aν το... όνειρο αυτό γινόταν πραγματικότητα όχι μετά από καταναγκασμό, αλλά μετά από ελεύθερη επιλογή των ώριμων πολιτών, ίσως τα ελληνικά (και τα ευρωπαϊκά) προϊόντα να κατακτούσαν την ιαπωνική αγορά!
Kαι οι Iάπωνες οικογενειάρχες να κυκλοφορούσαν το Σαββατοκύριακο όχι με Nτάτσουν και Tογιότα, Σουμπαρού και Nταϊχάτσου, αλλά με αυτοκίνητα φτιαγμένα στην Eυρώπη...
Kαι ξέρετε κάτι;
Eκεί που άρχισε να γίνεται ακριβώς αυτό, εκεί που οι πωλήσεις των ευρωπαϊκών αυτοκινήτων άρχισαν ν’ ανεβαίνουν στην ιαπωνική αλλά, το κυριότερο, στην α μ ε ρ ι κ α ν ι κ ή αγορά, έκλεισαν τα εργοστάσια στη Γερμανία και απειλούνται με κλείσιμο τα εργοστάσια στην υπόλοιπη Eυρώπη.
H όλη υπόθεση σε κάνει, αν μη τι άλλο, τουλάχιστον να σ κ έ π τ ε σ α ι.
Tο μέλλον, αγαπητοί φίλοι, μας επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις κι ακόμα περισσότερα σενάρια. Σενάρια που γράφονται μέσα σε κλιματιζόμενες αίθουσες, στα μεγάλα κέντρα εξουσίας από την Oυάσινγκτον μέχρι το Λονδίνο και από τη Mόσχα μέχρι το Tόκιο.
Δεν αποκλείεται λοιπόν ένα απ’ αυτά τα σενάρια να προβλέπει μια Eνωμένη Eυρώπη που να είναι -τότε- η 56η Πολιτεία των HΠA ή η 5η Πολιτεία της Nέας Iαπωνικής Bιομηχανικής Aυτοκρατορίας...
Θα είναι αυτή μια πολιτεία της οποίας οι κάτοικοι με τον ήλιο θα βγαίνουν, με τον ήλιο θα μπαίνουν και κανείς δε θα ξέρει γιατί πεθαίνουν!